FAQ: Preguntes freqüents

Què vol dir la paraula "sinapsis"?

El 1897, el metge i neurofisiòleg britànic Sir Charles Scott Sherrington va publicar el seu treball The integrative action of Nervous System ("L'acció integrativa del Sistema Nerviós") en el que utilitzava per primera vegada les paraules sinapteina i sinapsis. Una sinapsis és una unió especialitzada entre neurones, o entre aquestes i altres cèl·lues específiques de l'organisme, que serveix per a conduir la informació necessària pel desenvolupament de la percepció, la cognició i el pensament. En altres paraules, permeten generar circuits electro-químics de transmisió d'informació entre diferents regions cerebrals que són fonamentals per a la comunicació neuronal.

Perquè un servei exclusivament a domicili?

La nostra intenció és apropar la neuropsicologia a la societat i facilitar els mitjans físics i econòmics per a que persones que ho requereixin puguin beneficiar-se. L'atenció domiciliària, a banda de les comoditats que ofereix, implica una sèrie d'avantatges específics des del punt de vista psicològic, ja que permet realitzar avaluacions en entorns familiars, "segurs" i tranquil·litzants pel pacient, i posteriorment ofereix la possibilitat de treballar en un entorn físic real i fonamental per a la persona. Això, facilita la tasca d'entendre les discapacitats funcionals en les activitats de la vida diària que impliquen els dèficits cognitius i psicològics presents, i a l'hora, permet identificar situacions físiques i socials que dificulten el desenvolupament d'aquestes tasques, o obstaculitzen una possible millora dels dèficits i del grau d'impacte sobre la vida de la persona i dels seus familiars, amics o companys de professió. Quins són els nostres avantatges? Informa't aquí.

En que ens basem al estipular les tarifes dels nostres serveis?

A SINAPSIS busquem ampliar el sector social que pot tenir accés als tractaments en neuropsicologia. Sabem que gran part de l'eficàcia d'aquests es vincula a la continuïtat terapèutica. Per això hem adaptat les tarifes suggerides pel Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya (COPC) a les necessitats actuals de la societat. Amb tot, al establir les nostres tarifes intentem facilitar el seguiment de programes d'intervenció continuats i estructurats en un temps consenuat amb pacients i familiars.

Les tarifes reduïdes repercuteixen sobre la qualitat del servei?

Els serveis de SINAPSIS están realitzats per a psicòlegs professionals reconeguts pel Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya (COPC) i amb una formació especialitzada en l'àmbit de la Neuropsicologia. L'atenció que oferim està basada en els coneixements actuals en aquest àmbit, i el nostre objectiu principal és ajudar a les persones que necessitin aquests tractaments, consells i pautes de convivència. És per això que intentem fer econòmicament viable el seguiment d'un programa de rehabilitació neuropsicològica continuat. La nostra intenció? Apropar el nostre treball a la gent que ho necessita.

A quin sector de la població van destinats els serveis de SINAPSIS?

L'atenció que oferim va destinada a totes aquelles persones amb signes o símptomes de problemes cognitius, independentment de si la causa és una lesió adquirida (traumatisme cranioencefàlic, accident vascular cerebral, o altres malalties mèdiques), un procés neurodegeneratiu (Alzheimer, Parkinson, Huntington, Pick,...), problemes de neurodesenvolupament o dèficits associats a l'edat i habituals en la degeneració normal i natural del sistema nerviós central. Les queixes més habituals a consulta són els oblits freqüents, els problemes d'atenció, concentració i aprenentatge, els dèficits en les capacitats d'organització i planificació, la presència reiterada del fenòmen de la punta de la llengua, les dificultats per a trobar o escollir la paraula adequada, especialment noms, els problemes d'organització i les dificultats en la planificació. Les alteracions emocionals i comportamentals i les variacions en la personalitat també són habituals en aquestes persones i sovint apareixen conductes apàtiques, anhedòniques, agresives o obssessives que dificulten, no només el desenvolupament quatidià de la pròpia persona, sinó la la convivència amb el seu entorn social i familiar.

Per a més informació consulta quan es suggereix realitzar una exploració neuropsicològica i les persones que poden beneficiar-se d'una intervenció Neuro-Psico-Social.

Tens qualsevol dubte? Consultan's!